Meer of minder grijze kentekens? (Deel 1/2)

In het kort...

Regionale autoverhuurders zien hun bestelwagens steeds vaker stilstaan. Door het afschaffen van de bpm-vrijstelling en versoepelingen in het beleid rond zero-emissiezones valt de vraag tegen. Deze blog laat zien hoe dat komt – en wat de gevolgen zijn voor de verhuurmarkt.

3 min

Veel regionale verhuurbedrijven halen een groot deel van hun omzet uit de verhuur van zogenoemde grijze kentekens. Hieronder vallen o.a. bestelwagens, vrachtwagens en koelwagens.

Als vandaag de dag (2025) echter een rondje rijden langs een paar parkeerterreinen van dit soort regionale verhuurbedrijven, dan zien wij over het algemeen veel ‘grijze kenteken voertuigen’ stilstaan.

Hoe komt dat? Is er reden tot zorgen voor de autoverhuurbedrijven?

In deze blog gaan we daar op in.

Afschaffen BPM-vrijstelling grijze kentekens en zero-emissiezones

De stilstand van grijze kentekens is te herleiden tot twee recente gebeurtenissen. Aan de ene kant de afschaffing van de BPM-vrijstelling op grijze kentekens per 1 januari 2025. Aan de andere kant de gewijzigde regelgevingen over de Zero Emissie Zones.

Afschaffing BPM-vrijstelling per 1 januari 2025

Wat is de BPM-vrijstelling

De BPM-vrijstelling (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) is een regeling die ondernemers in Nederland de mogelijkheid biedt om belasting te besparen bij de aanschaf van voertuigen die worden ingezet voor zakelijke doeleinden. Het doel van deze regeling is om ondernemers te stimuleren om bedrijfswagens aan te schaffen zonder dat ze een belastingtarief hoeven te betalen over de aanschafprijs van het voertuig. Dit geldt echter alleen voor voertuigen die voldoen aan specifieke voorwaarden, zoals het feit dat ze zakelijk gebruikt moeten worden.

Afschaffing BPM-vrijstelling per 1 januari 2025 leidt tot piek aankopen

Op Prinsjesdag 2022 werd aangekondigd dat de BPM-vrijstelling afgeschaft werd (uiteindelijk in werking getreden op 1 januari 2025). Dat betekent dus dat ondernemers vanaf 2025 BPM moeten betalen bij de aanschaf van het voertuig.

Logischerwijs hebben ondernemers hierop ingespeeld door in de aanloop naar het afschaffen van de BPM-vrijstelling extra grijze kentekens in te kopen. Dit zie je ook terug in de cijfers:

In de laatste maand van 2024 steeg het aantal verkochte dieselbestelwagens tot bijna 33.000 stuks. Dit is bijna zeven keer zoveel ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Q1 2025: daling van [93,2%] - Het aantal dieselbestelwagens dat in Q1 van 2025 werd geregistreerd is maar 1.241 ten opzichte van 18.288 in Q1 van 2024.

Voor de volledigheid:

  • Voor elektrische ‘grijze kentekens’ is de BPM-vrijstelling niet afgeschaft.
  • Er is een overgangsregeling voor voertuigen met een Datum Eerste Toelating van uiterlijk 31 december 2024.

Impact op de verhuurmarkt

Uit hetgeen hierboven beschreven blijkt dat er meer grijze kentekens op de weg zijn gekomen. Voor de autoverhuurders leidt dit tot een daling van de vraag. Immers, -kort door de bocht- meer ondernemers beschikken nu over bedrijfswagens, waardoor de noodzaak om te huren afneemt.

Gewijzigde regelgeving zero-emissiezones

Wat zijn de zero-emissiezones

Een zero-emissiezone is een gebied zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Dit betekent dat vracht- en bestelauto’s in de zero-emissiezones vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Momenteel zijn er 16 gemeenten die een zero-emissiezone hebben ingevoerd.

Toegelaten voertuigen onder aangekondigd beleid

Voor bestelauto's goldt dat emissieklasse 5 voertuigen toegang hadden tot en met 31 december 2026. Bestelauto's met een emissieklasse 6 kregen een jaar langer toegang, namelijk tot en met 31 december 2027.

Toegelaten voertuigen na versoepeling 22 november 2024

De schoonste dieselvoertuigen van emissieklasse 6 hebben op 22 november 2024 nog een jaar extra de tijd gekregen. Staatssecretaris Jansen (PVV, milieu) heeft toen aangegeven dat de toegang voor deze bestelauto's zou worden verlengd tot en met 31 december 2028.

Grafische weergave toegang emissiezones-3.png

Impact op de verhuurmarkt

Voor verhuurders leek de opkomst van de Zero Emissie Zones een kans. Immers, ondernemers werden genoodzaakt om hun wagenpark te vernieuwen, hetgeen niet voor alle bedrijven haalbaar of commercieel verantwoord is.

Verhuurders hebben daarop ingespeeld door hun wagenpark te vernieuwen. Versterkt door de afschaffing van de BPM-vrijstelling. Door de latere versoepelingen van de regelgeving, is de verwachte toename van de vraag uitgebleven.

Conclusie: afschaffing BPM-vrijstelling en versoepeling regelgeving ZES blijkt een giftige cocktail voor de verhuurmarkt

Voor de regionale autoverhuurders die een groot deel van hun omzet uit de verhuur van grijze kentekens haalt, lijken zware tijden aangebroken. Door toedoen van de afschaffing van de BPM-vrijstelling is minder vraag naar de huur van grijze kentekens. Aan de andere kant heeft de versoepelde regelgeving over de Zero Emissie Zones ertoe geleidt dat de vraag naar huurvoertuigen niet toeneemt zoals verwacht.

Wat betekent dat voor de verhuurorganisaties? Hoe kunnen ze dit opvangen? Leidt dit tot een golf van faillissementen?

Op dit soort vragen komen wij volgende week terug.

Ben jij benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen met het beheren van je vloot? Neem dan contact met ons op.

Plan een kennismakingsgesprek.