RentVisie is ontstaan toen Jeroen dacht online een voertuig geboekt te hebben, maar achteraf bleek dat het voertuig helemaal niet voor hem was gereserveerd.
Wat bleek: de online boeking betrof een 'reserveringsaanvraag'. In de autoverhuur heel gebruikelijk, maar vandaag de dag eigenlijk een gek principe. Immers, als huurder verwacht je dat voertuigen die online worden aangeboden ook voor jou beschikbaar zijn als je ze boekt.
Toch gaat de praktijk daar niet altijd in mee. Misschien wel terecht?
Deze blog is onderdeel van een serie van twee. In deze blog zetten wij de voor- en nadelen van real-time verhuren op een rij. In onze volgende blog gaan wij in op hoe je jouw processen optimaal kunt inrichten door het beste van beide systemen te combineren.
1. Wat is Real-Time Autoverhuur?
Alvorens wij de voor- en nadelen bespreken, leggen we uit wat wij verstaan onder real-time verhuren.
Met real-time verhuren bedoelen wij dat de uiteindelijke huurder een overzicht van het huuraanbod krijgt dat afgestemd is op de beschikbaarheid van het wagenpark van de verhuurder. Als uitgangspunt geldt, het online aanbod dat de huurder ziet, is beschikbaar voor verhuur. Hiervoor is een koppeling tussen website en verhuursoftware een must. Dit kan bijvoorbeeld met een iFrame of een API-integratie.
Een voorbeeld van een iFrame (inclusief in de RentVisie verhuursoftware) zie je in onderstaande afbeelding. Hoewel het wagenpark een stuk uitgebreider is, wordt aan de huurder enkel de beschikbare voertuigen getoond.
2. De voor- en nadelen van real-time verhuur
Het grootste voordeel van real time verhuren is dat alles met elkaar verbonden zit. Reserveringen gemaakt via de website komen direct in de verhuursoftware terecht. Tevens worden reserveringsbevestigingen automatisch direct gestuurd, hetgeen ook voor een daling van het aantal no-shows zorgt (meer hierover in deze blog).
Een ander groot voordeel heeft te maken met dynamic pricing: het geautomatiseerd afstemmen van de huurprijs aan de hand van vraag- en aanbod. Uit recent onderzoek van de Bovag blijkt dat huurders zo'n 6% meer kunnen verdienen door dynamic pricing toe te passen. Je kunt dit alleen efficient doen als je real time verhuurt.
Het grootste nadeel zit in de flexibiliteit om overboekingen te beheren. Veel verhuurders huren bij elkaar in of schakelen een duurdere voertuigklasse in (gratis upgrade). Met real time verhuren loop je de kans dat je bepaalde reserveringen misloopt. Daar plaatsen wij wel een kanttekening bij. Door real-time verhuur slim in te zetten met jouw verhuursoftware, kun je dit spelletje ook spelen als je real time verhuurt. Hoe dit werkt, leggen wij uit in een volgende blog.
Eveneens een veelgehoord argument tegen real-time verhuur is de mogelijkheid om 'slechte huurders' te weren. Veel verhuurders hebben een handmatig KYC (know your customer) proces voorafgaand aan de reserveringsbevestiging. Ook hier geldt dat de KYC-screening niet per se hoeft in te boeten bij real-time verhuur. Ook dit onderwerp behandelen wij in een volgende blog.
✅ Voordelen:
- Geen wachttijden: klanten reserveren (en betalen eventueel ook direct).
- Geen dubbele boekingen.
- Dynamic pricing
- Automatische verwerking van reserveringen, bespaart tijd en fouten.
- Komt professioneel over.
- Schaalbaar.
❌ Nadelen:
- Minder flexibiliteit om zelf te plannen
- Minder flexibiliteit bij prijsafspraken of speciale verzoeken.
- Geen handmatige KYC screening
3. De voor- en nadelen van reserveringsaanvragen
Ieder nadeel heb ze voordeel (J. Cruijff). Alle genoemde (potentiele) nadelen van real-time verhuur neem je weg door te werken met reserveringsaanvragen.
Dat gaat uiteraard ook gepaard met nadelen.
Grootste nadeel is de hoeveelheid werk dat gepaard gaat met reserveringsaanvragen. Stel je voor dat je iedere reservering moet overkloppen in jouw verhuursoftware. Dat is een enorm tijdrovend proces. Je moet je dan ook afvragen of je met de schaarste in personeel en stijgende loonkosten, personeel in wilt zetten voor dit soort klusjes.
Daarbij komt ook dat een foutje snel gemaakt is. Soms zie je een aanvraag over het hoofd of klop je een aanvraag dubbel in het systeem.
✅ Voordelen:
- Meer controle over speciale verzoeken en kortingen.
- Meer handmatige controle in planning
- Handmatige KYC screening.
❌ Nadelen:
- Grotere kans op no shows.
- Minder professioneel richting huurders
- Meer werk en tijd voor medewerkers.
- Grotere kans op handmatige fouten.
- Minder schaalbaar
4. Conclusie
Beide methodes hebben voor- en nadelen.
Real time verhuren zorgt voor een professionele verwerking van reserveringen. Het bespaart loonkosten, tijd, fouten, vermindert de hoeveelheid noshows en is bovenal schaalbaar.
Daar valt tegenin te brengen dat je minder ruimte hebt om zelf de planning te beheren. Dat leidt potentieel tot minder omzet. Daarnaast heb je meer controle over welke klanten bij jou huren en kun je klanten indien nodig nog overhalen om op een andere tijd te komen.
Al met al valt voor beide wat te zeggen.
Maar waarom kiezen, als je ook het beste van beide kunt krijgen.
In onze volgende blog leggen wij uit hoe.
🔎 Kun je niet wachten en wil jij vandaag nog weten hoe je het beste van twee werelden kunt krijgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!